28.01.2011

4 zile in Budapesta

 

Un scurt, foarte scurt rezumat al excursiei noastre, dar nu inainte de a face o mentiune, anume ca am ramas la fel de surprinsa ca si atunci cand am vizitat Praga, intr-un cuvant : peste asteptari !

Niciodata n-am avut aceasta curiozitate… pana acum cateva saptamani cand am cautat un loc pentru recreere, dar cat mai aproape de casa si sa nu fie nici foarte costisitor…

Asa am dat peste oferta celor de la Malev, care iti ofereau, pe langa avion, cazare la un super hotel din centrul orasului cu mic dejun inclus. Si sunt convinsa ca toata lumea stie ce inseamna mic dejun la unguri. M-am simtit extraordinar, asa de bine am fost tratati, incat am ajuns sa-i iubesc pe unguri. Nu ca i-as fi urat vreodata, dar nici nu-mi placeau, ca sa fiu sincera pana la capat.

 

Budapesta 22-25 oct1

 

Budapesta va fi mereu o destinatie interesanta, intrucat beneficiaza de nenumarate facilitati si puncte de atractie. In toate acestea trebuie mentionat rolul pe care il joaca Dunarea, caci ea aduce anual sute de mii de turisti pe luxoasele vase de croaziera, interesati sa descopere frumusetile orasului.

 

IMG_8702

 

Vedere spre Buda, noi aflandu-ne in Pesta (poza de sus)

Cladiri importante din Pesta (poza de jos)

 

Budapesta 22-25 oct2

 

Catedrala - Biserica Sf Stefan - in maghiara Szent István Bazilika - este cea mai mare biserica din Ungaria, iar constructia sa a durat 50 de ani.  Are exact aceeasi inaltime ca Parlamentul - 96 m, adaposteste mana mumificata a Sfantului Stefan, primul rege crestin al Ungariei.

O perspectiva superba asupra orasului se obtine din cupola bisericii.

 

 

Budapesta 22-25 oct3

 

Podul cu Lanturi, unul dintre cele sapte poduri peste Dunare din Budapesta, dar si cel mai frumos dintre ele. De altfel nu este intamplator numarul podurilor (sapte), caci asemeni numarului colinelor pe care este asezata Budapesta (sapte), acesta aminteste de cele sapte triburi care s-au unificat in 896 si au format Regatul Mgahiar. Podul cu lanturi este flancat cu drapele si cu uriasi lei de piatra ce pazesc aceasta minune a ingineriei moderne.

 

IMG_8699

 

Langa Catedrala Matei Corvin, chiar in dreapta, se afla hotelul Hilton adapostind in spatele sau Muzeul de Martipan - o expozitie colorata alcatuita in intregime din martipan. O camera este dedicata artefactelor ungare: monumentul din Tatabanya, parlamentul din Budapesta, Coroana Regala Ungara si busturile diversilor regi si persoane cunoscute din Ungaria. Exista si o colectie de personaje de desene animate.

( foto de jos)

IMG_8703

 

 

 

Budapesta 22-25 oct4

 

 

 

Budapesta 22-25 oct5

 

Zona cea mai vizitata cu strada celebra a orasului: Vaci Uta. Seara era o placere sa te plimbi pe-aici, sa asculti muzica, sa savurezi o mancare gustoasa, un dobos original sau un vin fiert, super aromat.

La numai 50 de metri de acest loc absolut perfect pentru noi, trecea Dunarea mareata…splendida de-a dreptul ! Podurile luminate noaptea par ca beteala in pomul de Craciun, iar celelalte cladiri, tot luminate, le poti asemana cu globurile bradului. Atmosfera e ca de sarbatoare ! Nu degeaba am zis ca Budapesta e frumoasa ziua si superba noaptea !

 

Budapesta 22-25 oct6

 

 

 

Budapesta 22-25 oct7

 

 

 

Budapesta 22-25 oct22

 

Se poate servi cina in unul din numeroasele restaurante de pe celebra strada Vaci (Vaci Utca), unde se afla si hotelul Promenade City in care am fost cazati. Tot aici se gasesc numeroase magazine de haine, suveniruri sau cofetarii traditionale.Asa ca, daca ai microbul cumparaturilor in sange, trebuie sa incluzi in traseu si Váci Utca („utca” inseamna strada), unde ajungi daca iei metroul pana la Deák Ferenc.( pentru mine n-a fost cazul, din fericire)

Niciodata nu s-a mai intamplat sa nimerim fix in buricul orasului. Sa ies din hotel si sa intru direct in Mango sau Marks and Spencer, la dreapta sa ma impiedic de C&A, Zara, Bershka sau de cea mai mare piata din Pesta, daca o luam spre stanga.

Hala Mare a rămas până în ziua de azi cea mai mare piaţă acoperită a Budapestei, unde se pot cumpăra şi alimente proaspete dar, datorită numărului mare de turişti din zonă, şi produse specifice Ungariei (hungaricum), suveniruri unice şi specialităţi locale. La subsolul clădirii, pe o suprafaţă foarte mare, funcţionează un supermarket cu o gamă deosebit de largă de produse.

 

 

Budapesta 22-25 oct8

 

Sunt convinsa ca am nimerit in cel mai potrivit anotimp pentru admirat Budapesta. Culorile toamnei i-au dat marele atu.

 

Budapesta 22-25 oct9

 

 

 

Budapesta 22-25 oct12

 

O zona cu un potential turistic enorm este dealul pe care se afla Palatul Regal, la care se poate ajunge si cu un funicular ce urca din piata Adam Clark, deal pe care se mai afla si basilica Matei Corvin si Bastionul Pescarilor. Noi am urcat dealul pe jos, am prins singura zi calduroasa, ca sa spun asa.

 

 

IMG_8860

 

 

 

Budapesta 22-25 oct13

 

Palatul Regal

 

Budapesta 22-25 oct10

 

 

 

Budapesta 22-25 oct15

 

Imagini din Buda ( malul drept al Dunarii)

 

Budapesta 22-25 oct11

 

 

 

IMG_8965 

 

 

 

Budapesta 22-25 oct16

 

 

 

Budapesta 22-25 oct18

 

Franz Iozef a ales pentru ceremonia de incoronare ca rege al Ungariei, la 1867, aceasta catedrala.

 

IMG_8926

 

 

 

IMG_8915

 

Catedrala lui Matei Corvin, care a fost ridicata pe locul unei biserici din sec. al XIII-lea. Catedrala este compusa din trei nave, de inspiratie franceza, fiind astazi cea mai importanta si mai valoroasa biserica din Budapesta. Combinatia de stiluri, gotic si baroc, si-o datoreaza reconstructiei de la finalul perioadei de dominatie otomana, rastimp in care biserica fusese transformata in moschee.

 

 

IMG_8923

 

Langa catedrala Matei Corvin se gaseste Bastionul Pescarilor, o fermecatoare terasa ridicata deasupra Budei si a Dunarii, care a fost construita la inceputul sec al XX-lea ca un turn de paza pentru a proteja ceea ce era atunci o infloritoare asezare de pescari. Coloanele in stil neoromanesc si arcadele fragmenteaza privelistea asupra orasului si a fluviului. De aici se poate vedea cel mai bine Palatul Parlamentului care se afla pe celalalt mal al Dunarii, adica in Pesta.

 

IMG_8931

 

Tineri insuratei…care au sarbatorit evenimentul intr unul din restaurantele plutitoare de pe Dunare

 

IMG_8945

 

IMG_8946

 

Citadela…a meritat efortul sa urc cu limba scoasa

 

Budapesta 22-25 oct17

 

Statuia care in mod oarecum ciudat este simbolul orasului si anume Statuia Libertatii, cunoscuta deopotriva si sub numele de Monumentul Eliberarii

IMG_9020

 

 

IMG_9025

 

  Dealul unde se afla Citadella, de unde orasul se poate vedea de la un alt nivel, fapt ce are un impact coplesitor.

 IMG_9023

 

Podul Victoria

Budapesta 22-25 oct20

 

 

Budapesta 22-25 oct19

 

 

 

Budapesta 22-25 oct23

 

Superb, superb !

Cele mai tari plimbari sau cele mai romantice…noaptea, pe malul Dunarii.

Budapesta 22-25 oct24

Daca n-as fi citit inainte ce se afla in capatul strazii noastre, puteam sa jur ca dau de gara.

IMG_8819

 

 

 

Budapesta 22-25 oct21

 

Hala Mare…în colţul de sud al centrului istoric, în apropierea podului Szabadság híd. Hala, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost concepută astfel încât marfa sa poata fi introdusă în magazii cu ajutorul unor şine de cale ferată, direct cu trenul, sau printr-un tunel care o lega de Dunăre, cu vaporul.

IMG_8824

 

 

IMG_8826

Spitalul din Stanca a fost construit in sistemul de pesteri de sub cetatea Buda. Acest spital a devenit functionabil in 1943, avand o capacitate de spitalizare de 200 persoane. Amplasamentul cu mai multe etaje de inaltime variabila se afla la 18-30 m sub pamant si are o lungime de 2 km.

Dupa Cel de-al II-lea Razboi Mondial spitalul a fost inchis, azi este un edificiu al acelei perioade si functioneza ca si muzeu al unui spital de campanie.

IMG_9014

IMG_9009

Pentru mine Budapesta reprezinta un “mix” de Viena, Praga, Bucuresti si Sighisoara.

IMG_8932

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu